22 Απριλίου 2017

[Το φράγκικο Κάστρο στο λόφο Πεντεσκούφι 19.04.2017]

Το φράγκικο Κάστρο στο λόφο Πεντεσκούφι το πιθανότερο είναι ότι διαφεύγει της προσοχής τού επισκέπτη τού μεγαλοπρεπούς γειτονικού του κάστρου, του Ακροκορίνθου, αλλά με την κατασκευή του, μετά το 1205 και πιθανότερα το 1209, οι Φράγκοι πολιορκητές των βυζαντινών, που κρατούσαν το τότε κάστρο του Ακροκορίνθου, εξασφαλίσανε πλήρη εποπτεία των μερών δυτικά του κάστρου του Ακροκορίνθου και, σε συνδυασμό με οχυρωματικά έργα που κατασκευάσανε ανατολικά του κάστρου τού Ακροκορίνθου αλλά και του δικής τους κατασκευής κάστρου Μοντ Εσκουβέ, που βρίσκεται νοτιότερα, ήτοι 3 περίπου χιλιόμετρα ανατολικότερα του χωριού Άγιος Ιωάννης, το οποίο βρίσκεται 8,5 περίπου χιλιόμετρα νότια των Αθικίων, αποτρέπανε κάθε προσπάθεια τροφοδοσίας των πολιορκημένων από έξω, που σύντομα παραδόθηκαν. Πάντως πολλοί ταυτίζουνε το κάστρο στο λόφο Πεντεσκούφι με το Μοντ Εσκουβέ, αλλά το πιθανότερο είναι να είναι διαφορετικά κάστρα και το Μοντ Εσκουβέ να είναι στο σημείο που αναφέρθηκε ανωτέρω.    
Για να φτάσει κάποιος στο κάστρο Πεντεσκούφι, που βρίσκεται στα 454 μέτρα υψόμετρο, θα πρέπει να κινηθεί πεζή σε έναν αγροτικό χωματόδρομο που ξεκινάει 320 μέτρα πριν το χώρο στάθμευσης του κάστρου του Ακροκορίνθου, προς τα δεξιά στο δρόμο που οδηγεί στο Κάστρο του Ακροκορίνθου. Μετά από 810 μέτρα πορεία συναντάμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα. Από εκεί η πορεία γίνεται ανηφορική και μέσω ενός μονοπατιού πλέον μετά από 550 με 600 μέτρα βρισκόμαστε ακριβώς κάτω από τη βόρεια πλευρά του κάστρου. Κατόπιν σχεδόν σκαρφαλώνοντας βρίσκουμε στο βορειοανατολικό μέρος του κάστρου την είσοδο. Η θέα αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Μες στο χώρο του κάστρου ξεχωρίζουν ο πύργος και η δεξαμενή νερού με τα δυο ανοίγματα στην οροφή της. 
Σημειώνουμε τέλος ότι την άνοιξη (όπως και όλες τις υπόλοιπες εποχές πλην του χειμώνα) ο επισκέπτης καλό είναι να επιλέξει πρωινές ώρες (και ιδίως το καλοκαίρι τις πολύ πρωινές) προκειμένου να αποφύγει κάποια συνάντηση με οχιά. Το πρόβλημα όμως τότε είναι ότι η φωτογράφιση προς τα ανατολικά δυσκολεύεται από τη θέση του ήλιου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το κάστρο στο λόφο Πεντεσκούφι, μπορείτε να δείτε το άρθρο του κ. Γιώργου Λόη και το άρθρο από το kastra.eu.  
















Δεν υπάρχουν σχόλια: