20 Νοεμβρίου 2017

[Στη βίλα Μέρλα, 11 και 12.11.2017]

Η βίλα Μέρλα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους. Πρόκειται για ένα έξοχης αισθητικής οικοδόμημα, το οποίο χτίστηκε το 1940, για κατοικία του, από τον Ιωάννη Μέρλα. 
Ο Ιωάννης Μέρλας γεννήθηκε το 1885 στη Σμύρνη. Το 1925 ήρθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων με τη σύζυγό του Ευαγγελία, την οποία είχε παντρευτεί απ’ όταν ήταν στη Σμύρνη. Μίσθωσε, από το δικηγόρο Κίμωνα Δεμερτζή, την έκταση που βρίσκεται ανατολικά της βίλας, εμβαδού 12 στρεμμάτων, όπου σήμερα υπάρχουνε σχολεία και πάρκο αναψυχής. Εκεί εγκατέστησε και λειτούργησε σύγχρονη μονάδα βουστασίων. Διατέλεσε κοινοτάρχης των Αγίων Αναργύρων από τον Γενάρη του 1943 μέχρι το Μάη του 1946. Πέθανε στις 16 Ιούλη του 1949 κτυπημένος από την επάρατο νόσο. Αναγνωρίζεται από πολλούς η φιλανθρωπική του δράση αλλά, στον αντίποδα, και το γεγονός ότι υπηρέτησε στα δημόσια πράγματα επί κατοχής.
Την περίοδο 1958 με 1970 στο χώρο που υπήρχανε τα βουστάσια Μέρλα, η Φίνος Φιλμ, είχε εγκαταστήσει τα στούντιό της, στα οποία γυριστήκανε πλήθος ταινιών, από τις σημαντικότερες της ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας.      
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, η γυναίκα του κληροδότησε τη βίλα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, από το οποίο την νοίκιασε πρόσφατα ο Δήμος Αγίων Αναργύρων με σκοπό να την επισκευάσει και καταστήσει έδρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων.           








Δεν υπάρχουν σχόλια: