14 Φεβρουαρίου 2018

[Στην (αρχαία) Λάρυμνα 13.02.2017]

Η περιοχή τής Λάρυμνας, την οποία σήμερα γνωρίζουμε από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης  χρωµονικελιούχου μεταλλεύματος, της ΛΑΡΚΟ, κατοικούνταν από την εποχή τής 3ης π.Χ. χιλιετίας. Από το λιμάνι της μάλιστα φέρεται να αναχώρησε ο ελληνικός στόλος στον τρωικό πόλεμο.  
Η αρχαία Λάρυμνα ανήκε στην Οπουντία Λοκρίδα και ήταν το ανατολικό επίνειο τών παραλιμνίων (της Κωπαΐδας) αρχαίων πόλεων της Βοιωτίας.
Τα σωζόμενα τμήματα τού παράλιου τείχους της (φωτογραφίες από τα οποία ακολουθούνε) κατασκευαστήκανε τον 4ο π.Χ. αιώνα και το στόμιο τού λιμανιού της έκλεινε με αλυσίδα.
Καταστράφηκε το 85 π.Χ. από το ρωμαίο Σύλλα γιατί συμμετείχε στην επανάσταση ενάντια στους Ρωμαίους.




































Επιστρέφοντας, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, κάναμε μια παράκαμψη προς τα ανατολικά και περάσαμε από:

-τα ερείπια της μεγαλύτερης σε έκταση ακρόπολης τών μυκηναϊκών χρόνων (κτίστηκε περί το 1.300 π.Χ.) για την οποία δεν σώζονται πληροφορίες. Βρίσκεται σε ύψωμα μέγιστου ύψους 40 μέτρων από το έδαφος, έκτασης 200 στρεμμάτων, περί τα 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά τού Κάστρου Βοιωτίας, στην περιοχή Γλας. 





















-τα ερείπια του Ναού και Μαντείου του Πτώου Απόλλωνος, που βρίσκονται μεταξύ των χωριών Κόκκινο και Ακραίφνιο σε περιοχή με υπέροχη θέα προς τη λίμνη Υλίκη.    
Το Μαντείο χαρακτηριζόταν ως «αψευδές», δηλαδή αλάθητο στους χρησμούς και «πολύφωνο», επειδή έδινε χρησμούς και σε μη Ελληνικές γλώσσες, σε επισκέπτες από όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Το Μαντείο αυτό ήταν ένα από τα σπουδαιότερα Μαντεία της αρχαιότητας και ένα από τα έξι μαντεία της Βοιωτίας: Πτώου, Τροφωνίου, Θηβών, Αμφιαράου, Τεγύρας και Αβών.
Περισσότερα : orchomenos.gr. 
































-και τα ελάχιστα ερείπια τής ακρόπολης, του 4ου π.Χ. αιώνα, της αρχαίας Ακραιφνίας - Πτώου, στο λόφο Σκοπιά (σημ. με αρκετά προβληματική πρόσβαση). Ο παλιός Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο λόφο φτιάχτηκε από δομικά υλικά της ακρόπολης.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: